Zorg en Team: waardevol verbonden
  • Home
  • Dienstverlening
  • Over ons
  • Partners
  • Blog en media
    • Blog
    • Blog diversen
  • Contact

Zorg vraagt om toewijding en kennis

door vanuit ander perspectief naar de werkelijkheid te kijken kunnen nieuwe wegen zich openbaren

Als je je als zorgmedewerker niet veilig voelt, doe je niet wat je moet doen. 

21/9/2015

0 Reacties

 
Roddel en achterklap in zelfsturende teams (3);
en waarom een training ‘Feedback geven’ zo slecht werkt…
Foto
Wanneer pestgedrag en roddelen op de werkvloer of in teams aanwezig is, grijpen sommige managers nog wel eens naar een training ‘Feedback Geven’ als antwoord op dit probleem. En dus wordt en dan één of twee dagdelen (al dan niet gespreid in de tijd) besteed aan het feedback geven. Hoe komt het nu dat van de goede bedoelingen in de praktijk zo weinig overblijft? In deze serie blogs wil ik een aantal redenen op een rijtje zetten die inzicht geven in de achtergronden van de dynamiek in, met name zelfsturende, (zorg-) teams. In mijn voorgaande blogs beschreef ik de achtergrond en de eerste reden: De inzet van verkeerde middelen. De volgende reden die ik zie heeft te maken met de sfeer binnen het team.

2. Geen vertrouwen en onveiligheid
Wat ik met enige regelmaat bij teams in de zorg hoor is: ‘Bij ons is het veilig, wij kunnen alles tegen elkaar zeggen’. En over heel veel gebieden wordt er ook gedeeld over wat de mensen bezighoudt. Alleen als het gaat over het aanspreken op gedragingen heerst er een taboe. Dan wordt er vervolgens niets tegen elkaar gezegd. Het lijkt alsof de medewerkers bang zijn elkaar te kwetsen of de sfeer te verpesten. Het is juist die angst die voedingsbodem geeft aan het gebrek aan vertrouwen en de onveiligheid. Er is iets dat medewerkers niet het vertrouwen in zichzelf hebben dat de intentie van de feedback ook voelbaar wordt bij de ander. En dat klopt: ook de ontvanger van de feedback voelt niet de positieve intentie van de ander. Een wederzijds vertrouwen dat feedback bijdraagt aan een betere samenwerking en transparantie in de communicatie is cruciaal. Bekend is wel het Johari venster (van Joseph Luft en Harry Ingham). Luft en Ingham beschreven dat vergroting van de ‘open ruimte’ bijdraagt aan een vertrouwde relatie. Hier zit een interessante Catch22: Zonder vertrouwen wil je geen feedback te geven, maar juist feedback geven draagt bij aan de ontwikkeling van vertrouwen. Het is dus zaak om in iedere aanpak het onderlinge vertrouwen en de veiligheid te waarborgen. In een team met een verleden van achterdocht en wantrouwen is het één van de speerpunten in iedere begeleiding. Het voorbeeldgedrag van een leidinggevende speelt hier een belangrijke rol in. Dat brengt mij op de volgende reden: De grote invloed van de omgeving; de context. Deze beschrijf ik nader in mijn volgende blog.

Vervolgens komen nog de volgende punten aan de orde:
4.            Een gebrek aan persoonlijk commitment
5.            Afwezigheid van besef van de bestaansreden
en persoonlijke ambitie.
6.            De persoonlijke eigenschappen van de teamleden
7.            Het Krabbenmandeffect in teams

‘Een voormalig leidinggevende riep mij eens op het matje. Ze vertelde dat er op de afdeling geruchten gingen dat ik eigenwijs zou zijn. Ze wilde me echter niet vertellen wie dat vond en liet me achter met een rotgevoel. Welke collega was achter mijn rug om naar de leidinggevende gestapt? Of was dit het hele team? Ik voelde me op dat moment heel onveilig.’

Hugo van der Wedden
0 Reacties

Gedrag van zorgmedewerkers werken niet als een afstandsbediening

7/9/2015

0 Reacties

 

Roddel en achterklap in zelfsturende teams (2); 
en waarom een training ‘Feedback geven’ zo slecht werkt… 

Foto
Wanneer pestgedrag en roddelen op de werkvloer of in teams aanwezig is, grijpen sommige managers nog wel eens naar een training ‘Feedback Geven’ als antwoord op dit probleem. En dus wordt en dan één of twee dagdelen (al dan niet gespreid in de tijd) besteed aan het feedback geven. Hoe komt het nu dat van de goede bedoelingen in de praktijk zo weinig overblijft? In een serie van negen blogs wil ik een aantal redenen op een rijtje zetten die inzicht geven in de achtergronden van de dynamiek in, met name zelfsturende, (zorg-) teams. Na de introductie in mijn vorige blog noem ik als eerste reden:


 1. Verkeerde middelen
Eén van de redenen is de inzet van de verkeerde middelen. Om het gedrag van roddelen en pesten te veranderen worden soms de verkeerde middelen ingezet (of het middel als tovermiddel). Zo vertelde een medewerker mij dat een leidinggevende per e-mail de boodschap rondstuurde: ‘Vanaf vandaag moet het roddelen afgelopen zijn.’. Ook komt het voor dat in een feedbacktraining bij wijze van casuistiek één van de deelnemers voor de groep mag komen zitten om van de andere collega’s feedback te ontvangen. Om daarmee het leerproces te bewerkstelligen. Dat kan mogelijk wanneer het onderling vertrouwen groot is. maar niet als in dit proces de boodschap ‘Je bent een trut’  wordt verwrongen tot ‘Toen ik hoorde dat je de dienst niet wilde overnemen, bleef ik met het probleem zitten en merkte ik dat ik boos werd omdat dit nu de derde keer is dat ik dit vroeg….’ Het moge duidelijk zijn dat bijvoorbeeld een zeepkistmededeling of een ongemodereerde stoomafblaassessie ‘an sich’ weinig bijdraagt aan het oplossen van het probleem. Ook zal het inzetten van een Feedbacktraining als enig middel niet voldoende zijn. 

De aanvullende redenen maken dit duidelijk. Ik zie:
2.   Afwezigheid van onderling vertrouwen en veiligheid binnen het team
3.   De grote invloed van de omgeving; de context
4.   Een gebrek aan persoonlijk commitment
5.   Afwezigheid van besef van de bestaansreden en persoonlijke ambitie.
6.   De persoonlijke eigenschappen van de teamleden
7.   Het Krabbenmandeffect in teams

Deze komen successievelijk aan bod in mijn volgende blogs.


 

Foto
0 Reacties

    Author

    Aart Hilhorst ontwikkelt teams naar een groter gezamenlijk en individueel bewustzijn.

    Archives

    Januari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015

    Categories

    Alles

    RSS-feed

Foto
Zorg en Team is een initiatief van CATA Management 
Lieoever 73 - 2033 AD  Haarlem - 0343-416750 - info@cata.nl - www.cata.nl - KvK 30145204
(C) Zorg en Team 2017 powered by CATA Management